Τοκετός σε σκύλο την 69η ημέρα της εγκυμοσύνης


Ο σκύλος σας κουβαλάει κουτάβια εδώ και πολύ καιρό; Σκέφτεστε: «Ίσως ανησυχώ ήδη ενεργά;» Με λένε Βερόνικα Βοϊτόφσκα. Είμαι γιατρός, ειδικός εκπαιδευτής σκύλων, ψυχολόγος ζώων, κριτής αθλητικών αγώνων σκύλων, κριτής σε εκθέσεις σκύλων. Θα μοιραστώ μαζί σας την προσωπική μου εμπειρία από τη γέννηση ενός σκύλου την 69η ημέρα της εγκυμοσύνης.
Θυμηθείτε το κύριο πράγμα: εάν ο σκύλος σας γεννήσει για πρώτη φορά και έχουν περάσει 65 ημέρες από το πρώτο ζευγάρωμα, πρέπει ήδη να αρχίσετε να αναλαμβάνετε ενεργή δράση. Είναι ακόμη καλύτερο να παρακολουθείτε ολόκληρη την κατάσταση του σκύλου ξεκινώντας από την 63η ημέρα. Μην δίνετε προσοχή σε άρθρα όπου γράφει «η ωορρηξία θα μπορούσε να ήταν αργότερα», «η γονιμοποίηση θα μπορούσε να έχει συμβεί μια εβδομάδα αργότερα από το ζευγάρωμα» (αυτό είναι ανοησία και στην πραγματικότητα δεν ισχύει). Μετράμε πάντα από την πρώτη μέρα του πρώτου ζευγαρώματος. Ακόμα κι αν έκανες το τελικό ζευγάρωμα μετά από 5-6 μέρες.
Στις 63 ημέρες, τα κουτάβια είναι αρκετά μεγάλα (αν η γονιμοποίηση έγινε αμέσως, και όχι 5 ημέρες μετά το τελευταίο ζευγάρωμα, αλλά συχνά αυτό δεν συμβαίνει). Εάν υπάρχουν πολλά κουτάβια μέσα στον σκύλο, υπάρχει κίνδυνος να αρχίσουν να σφίγγονται μεταξύ τους. Κάποτε έχασα 5 κουτάβια με αυτόν τον τρόπο. Αυτή ήταν η πρώτη εγκυμοσύνη της σκυλίτσας που δεν έδειξε σημάδια έναρξης τοκετού (δεν υπήρχαν γεννήσεις, συσπάσεις ή γρήγορη αναπνοή). Απλώς υποψιάστηκα διαισθητικά ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και πήγα στην κτηνιατρική κλινική. Εκεί έκαναν έναν υπέρηχο και είδαν ότι ο καρδιακός παλμός των κουταβιών μειώθηκε σημαντικά. Επείγουσα καισαρική τομή για σκύλο. Ως αποτέλεσμα, 8 κουτάβια. Όλοι στριμώχνονταν μεταξύ τους, καθώς ήταν πολύ βαριές. Κάθε κουτάβι ζύγιζε 500-550 γραμμάρια. Η ράτσα είναι American Bully του «τυποποιημένου» τύπου. Μπορέσαμε να αλέσουμε και να αντλήσουμε μόνο τρεις. Απλώς δεν είχαμε αρκετά χέρια για τα άλλα πέντε. Έτριβαν και αντλούσαν για δύο ώρες χωρίς διακοπή. Χρησιμοποιήσαμε όλες τις γνωστές μεθόδους για την ανάνηψη. Η περίληψη της ιστορίας είναι ότι ο σκύλος κουβαλούσε κουτάβια. Για την επόμενη γέννα γνωρίζαμε ήδη τις ιδιαιτερότητες αυτού του σκύλου. Και πάλι χωρίς τοκετό, αλλά την 63η μέρα πήγαμε για καισαρική τομή. Ως αποτέλεσμα, γεννήθηκαν 8 υγιή, δυνατά και μεγάλα κουτάβια.
Αυτή τη φορά ο σκύλος μου ήταν έγκυος για 68 ημέρες. Αυτό είναι το τελευταίο της ζευγάρωμα, είναι 7 ετών. Ράτσα: American Pit Bull Terrier. Κατάλαβα ότι έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτικός. Συνήθως γεννούσε 63-65 μέρες μετά το πρώτο ζευγάρωμα. Η κοιλιά φαινόταν πολύ μεγάλη και υποψιαζόμουν ότι υπήρχαν πάρα πολλά κουτάβια και η μήτρα ήταν υπερβολικά τεντωμένη. Γι’ αυτό δεν δίνει εντολές στους υποδοχείς της μήτρας να συστέλλονται και δεν αρχίζει ο τοκετός. Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τους αρχάριους που δεν το γνωρίζουν. Ή η δεύτερη επιλογή, η οποία επίσης εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια της μεταγενέστερης εγκυμοσύνης σε σκύλους. Αυτή είναι μια επιλογή όταν υπάρχουν μόνο δύο ή τρία κουτάβια. Και οι έγκυοι σκύλοι περπατούν 68,69,70 ημέρες εγκυμοσύνης. Αυτές οι περιπτώσεις περιγράφονται στη βιβλιογραφία και σε φόρουμ. Ήμουν έτοιμος για αυτό. Κάθε μέρα μετρούσα τη θερμοκρασία του σώματος του σκύλου τρεις φορές και άκουγα τους χτύπους της καρδιάς των κουταβιών με ένα τηλεδοσκόπιο. Και κατάλαβα ότι το πρωί της 69ης εγκυμοσύνης έπρεπε να κάνουμε καισαρική τομή.
Πήγαμε για καισαρική το πρωί της 69ης ημέρας της εγκυμοσύνης του σκύλου. Η τεράστια κοιλιά αποδείχτηκε πολυυδράμνιος. Πολύ υγρό χύνεται από τη μήτρα. Διαφανές, όχι πράσινο. Και γεννήθηκαν τρία κουτάβια. Οι στατιστικές λοιπόν έχουν επιβεβαιώσει ότι κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης εγκυμοσύνης από 68,69,70 ημέρες, ο σκύλος έχει συχνά δύο ή τρία κουτάβια στο στομάχι του.
Εάν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με το χρόνο της εγκυμοσύνης, τον τύπο του τοκετού, τη διαχείριση της εγκυμοσύνης και ούτω καθεξής. Γράψτε στις καθορισμένες επαφές μου:
Email: dognikb@gmail.com
Instagram: dognikbulls
Οι διαβουλεύσεις πληρώνονται. Με εκτίμηση, Veronika Voitovska

Τοκετός σε σκύλο την 69η ημέρα εγκυμοσύνης, τοκετός σε σκύλο την 68η ημέρα εγκυμοσύνης, τοκετός σε σκύλο την 70η ημέρα εγκυμοσύνης