Američki bully: za i protiv


Pasmina American Bully prilično je mlada. Osnovan 1990-ih u Americi. U Europi je stekao popularnost 20 godina kasnije. Stoga ljudi još uvijek imaju mnogo pitanja vezanih uz nasilnike. Na primjer: od kojih su pasmina pasa uzgojeni američki nasilnici? Koja je razlika između American Bully Pocket i American Bully XL? Je li istina da Merle American Bullies mogu biti vrlo bolesni i gluhi?
Uzgajivačica sam American Bulliesa — Veronika Voitovska. U našoj uzgajivačnici “Dognik Bulls” bavimo se održavanjem, uzgojem i popularizacijom pasmine American Bully u “džepnom”, “standardnom”, “klasičnom” tipu. Reći ću vam prave prednosti i mane pasmine American Bully, kao vlasnik ovih pasa od 2011.
American Bully profesionalci:
1. Ljubaznost prema ljudima. Doista, američki nasilnici uzgajani su da imaju vrlo nježan i ljubazan karakter. Tako da mogu živjeti u obitelji, a ne biti vrlo poslovni i arogantni psi. Slagati se s djecom. Zapravo, nasilnici su uzgajani kao alternativa aktivnijim pit bulovima i Staffordshire terijerima. Istodobno, izvana, američki nasilnici izgledaju moćnije i zastrašujuće, iako u duši imaju karakter najljubaznijih stvorenja.
2. Nema agresije u zoološkom vrtu. Da, to je obično slučaj s američkim nasilnicima. Uzgoj ima za cilj dobivanje najvjernijih pasa koji mogu bez problema živjeti i šetati s drugim psima. U našoj uzgajivačnici American Bully “Dognik Bulls” svi psi spavaju zajedno. I nisu agresivni jedni prema drugima, čak i ako jedu hranu iz iste zdjele.
3. Američki nasilnici su službeno dopušteni u mnogim zemljama svijeta (za razliku od američkih pit bull terijera i američkih stafordskih terijera). Nećete morati pribavljati mnogo dodatnih dokumenata i dozvola kada se odlučite kupiti štene nasilnika.
4. Raznolikost boja. Ovo je pravi raj za estete. Neobična lila, plava (siva), plava trobojnica, lila trobojnica, crvena, bijela, crna i druge boje. Sve ove boje su prihvatljive u pasmini American Bully. Također možete vidjeti merle American bullies (neobična točkasta boja). I premda se američki Merle nasilnici ne mogu službeno natjecati na izložbama ABKC-a (glavna organizacija za uzgoj), mogu se uzgajati i uzgajati. A štene American Bully u neobičnoj merle boji može kupiti svatko. U našem rasadniku “Dognik Bulls” dobijamo nasilnike sljedećih boja: crvena, čokoladna, čokoladna trobojnica, lila trobojnica, plava trobojnica, plava, lila.

Pokazat ću vam nekoliko američkih nasilnika iz naše uzgajivačnice. I nastavit ću govoriti o nedostacima pasmine American Bully.
American bully kennel
Mane američkog bully:
1. Visok rizik od bolesti zglobova. Budući da je pasmina American Bully prilično masivna i teška, opterećenje zglobova je veliko. Stoga morate pažljivo odgajati štene bully, slijedeći sve preporuke iskusnog uzgajivača. Temelj zdravlja nasilnika postavlja se u prvih 12 mjeseci života. Stoga je važno ne propustiti trenutak pravilnog rasta i razvoja zglobova i ligamenata.
2. Zbog želje nekih beskrupuloznih uzgajivača da dobiju američke bully što je moguće šire i moćnije, mnogi tjelesni sustavi pate. Osobito kardiovaskularni i plućni sustav. To se izražava u brzom umoru tijekom tjelesne aktivnosti. Primjerice, mnogi američki nasilnici džepnog tipa čak ni zimi ne mogu hodati (ne trčati) dulje od 30 minuta. Samo legnu na tlo i odmaraju se. Ljeti ti psi uopće ne šeću, leže pod klimom i spavaju. U našoj uzgajivačnici American Bully “Dognik Bulls” rađamo samo zdrave pse. Naši nasilnici hodaju, trče i skaču. Čak sudjeluju u sportskim natjecanjima. Evo primjera američkih bully Dognik Bulls u sportu:

3. Vrlo čest problem kod američkih bully je nedostatak falangi prstiju. Najčešće na malim prstima prednjih šapa. U našoj uzgajivačnici nemamo takvih pasa i ne proizvodimo takve štence. Ali ako ste dugo u pasmini, pogledajte puno fotografija i videa američkih nasilnika, onda ćete shvatiti o čemu govorim. Pažljivije pogledajte šape.
4. Prisutnost životinjske agresije i agresije prema ljudima u American Bullies XL. Ovo se posebno odnosi na tip XL. Dodani su im veliki psi — pit bullovi, stafordski terijeri i američki buldozi. A američki buldog veliki je pas zaštitničkih osobina, koji u krvi nosi oprez prema strancima.

Ako ste pročitali cijeli članak “American Bully: za i protiv” i želite kupiti cool štene, pišite nam u uzgajivačnicu:
E-mail: dognikb@gmail.com
Instagram: dognikbulls

Naši američki nasilnici žive u 25 zemalja diljem svijeta. Organiziramo dostavu bilo gdje u svijetu. Cijena američkog bully šteneta u našoj uzgajivačnici: 2000-2500 eura.
S poštovanjem, voditeljica rasadnika Veronika Voitovska.

American Bully prednosti pasmine
Mane pasmine američkih bully