Американски питбул териер или американски булдог


Кое е по-добро: американски питбул териер или американски булдог? Нека да разгледаме плюсовете и минусите на всяка порода.
Както американските питбул териери, така и американските булдоги са развъждани в Америка. И двете породи работят. Питбулите са разработени около 1840 г. Американските булдоги са били развъждани през 18-ти и 18-ти век. Това е плюс порода и питбул териер и американски булдог. В края на краищата една дълго отглеждана порода има установени стандарти и типично, известно и предвидимо поведение.
Плюсове и минуси на американски питбул териери и американски булдог в сравнение.
Издръжливост: Питбултериерите са по-издръжливи. Поради по-леката конструкция и дългата муцуна. Скъсената муцуна на американските булдоги ги прави брахицефалични. Това означава, че им е по-трудно да дишат, по-трудно им е да бягат, имат по-малка издръжливост. Съответно, те живеят много по-зле в горещи страни.
Цветове: Питбул териерите имат всякакъв цвят с изключение на мерл. Всички останали цветове са разрешени: бяло, черно, шоколадово, кафяво, аутсайдер, червено, кремаво, петнисто, синьо (сиво), лилаво. Американските булдоги имат много по-малко цветове в стандарта: бяло, червено, тигрово, петнисто. Абсолютно незабележителният избор на цветове сред американските булдоги е минус на породата.
Отношение към хората: Американските питбул териери са отглеждани като кучета, които са лоялни към всички хора (приятели и непознати). Следователно агресията към хората от породата е брак. Питбулите са приятелски настроени към хората. Американските булдоги са отглеждани като порода кучета пазачи. Недоверието и предпазливостта към другите е нормално за булдога. Тези кучета са по-опасни в обществото. Тъй като влизането в конфликт с човек е присъщо на тяхната генетика.
Отношение към децата: Американските питбултериери са добри с децата. Американските булдоги са добри с децата, стига да не чувстват, че могат да представляват заплаха.
Връзка с други животни: Американските питбул териери са развъждани преди двеста години. След това те са били използвани в битки с други питбули. В този момент е нормално питбулът да е агресивен към други животни. Но всъщност много питбул териери се справят добре с други кучета. Линиите за размножаване са много важни. Има линии, в които питбулите са много лоялни към други животни. Американските булдози могат да имат напрегнати отношения с други кучета. Оригиналният стандарт на американския булдог гласи, че «увереността с други кучета е приемлива».
Защо са били отглеждани: Американските питбул териери са били отглеждани за битки. Американските булдоги са били отглеждани за охрана на хора и стадо.
Здраве: Поради телосложението си американските питбул териери определено са по-здрави. По-леки кости и дълга муцуна — това увеличава продължителността на живота и неговото качество. Американските булдоги са тежки и с тежки кости. Поради това възникват проблеми със сърцето, ставите и дихателната система. Късите муцуни при американските булдоги са недостатък за цял живот. По-трудно понасят жегата и внезапната промяна на климата, по-трудно им е да тичат и да вършат каквато и да е работа дълго време. В ситуации, в които американският питбул териер ще скочи, ще избяга, ще защити собственика и ще се върне. В подобна ситуация американският булдог ще има само време да се обърне и да отиде да разбере каква е ситуацията.
Дано съм ти помогнал малко с избора на порода. В личен план препоръчвам да купувате американски питбул териери, а не американски булдог. По-добро качество на живот, любов към хората, добра продължителност на живота, отлично здраве. Това са основните и най-важни разлики между американския питбул териер и американския булдог.
Ако мислите и изберете кой е по-добър: американски питбул териер или американски булдог. Тогава разгледайте нашия развъдник за американски питбул териери “DOGNIK BULLS”. Гледайте нашия Instagram и нашите кучета. И пишете, когато решите да си купите американски питбул териер:
Instagram: dognikbulls
Имейл: dognikb@gmail.com
Вероника Войтовска. Лекар. Експерт водач на кучета. Психолог по животните.

American pitbull terrier kennelPitbull terrier kennel American

Плюсове и минуси на американски питбул териер, плюсове и минуси на американски булдог, питбул или булдог, питбул или булдог кой е по-добър, питбул териер или американски булдог кой е по-добър, развъдник за американски булдог