Ameriški pitbull terier in zaščita lastnika
Stražar lastnika Pitbulla
Ali lahko ameriški pit bull terier zaščiti vas in vašo družino? Ali bo pit bull terier lahko zaščitil otroka? Teoretično da in ne. Skoraj zdaj bom podrobno razkril to težavo.

Pitbulli kot pasma so bili vzrejeni za boj z lastno vrsto. Morali so biti zvesti ljudem, da ne bi ugriznili lastnika in lastnika nasprotnika, ko so se borili v ringu. Vendar zgodovina pozna veliko legendarnih pitbulov, ki so zlahka prihajali v konflikt s človekom, nekateri pa so bili odkriti kanibali, ki so tolerirali le svoje lastnike. Danes ta razlika še vedno obstaja, čeprav je splošno sprejeto, da morajo biti pitbuli primerni v odnosu do tujcev. Nekateri fanatiki trdijo, da bi moral ameriški pitbull terier mahati z repom in plezati, da bi lizal vsakega tujca, vendar so to skrajnosti. Izven pasme je samica samica, samec samec. Samec je vedno bolj resen, lahko zaščiti svojo «čredo» in družino. Zato so meje zelo poljubne.

Dandanes obstajajo določene linije in kombinacije paritev, pitbulov iz katerih je lažje pravilno vzgojiti čuvaje. Že od rojstva jim njihova nagnjenja omogočajo, da gredo v konflikt z osebo, prenašajo pritisk osebe in so pripravljeni na odziv. Takšni pit bull terierji so sposobni agresije in zaščite. Če so ustrezno usposobljeni, vas lahko zaščitijo v resničnem življenju.

So še drugi psi, so bolj mehki po značaju, a odlično motivirani za igro, plen (igračo) in preganjanje plena. Popolnoma so usposobljeni za prijem, rokav, obleko vabe. Lahko se udeležijo športnih standardov za usposabljanje, tudi v sekciji zaščitnega varovala.

Vendar ne pozabite, da je najboljši pes čuvaj pasma, ki je vzrejena posebej zanj. V genih katerih leži boj s človekom — rotvajler, nemški ovčar, malinois, doberman in drugi. Ameriški pit bull terier kot izbira psa za varovanje družine in doma ni pravilna. Poleg tega so kratki lasje minus. Pit bull ne more živeti na dvorišču ali na verigi, saj bo v hladni sezoni zmrznil.

Če iščete pit bulla kot spremljevalca in družinskega prijatelja, želite pa se ukvarjati tudi z varovalno vzgojo za adrenalinski vzpon, vam bomo povedali, na katere paritve v naši psarni morate biti pozorni in priporočili konkretne kužke. Na podlagi naših izkušenj, poznavanja naših krvnih linijskih kombinacij, izkušenj z vzrejo in opazovanja temperamenta, bomo zagotovo izbrali kužka z odličnimi lastnostmi za šolanje varstva. A na takega kužka boste morda morali čakati od nekaj mesecev do leta in pol, odvisno od naših vzrejnih načrtov za posamezno leto.

Na fotografiji pes naše vzreje, ki smo ga šolali s pomočnikom najvišje kategorije FCI — Dognik Bulls Congressman. In Dognik Bulls Cutiepie:

S spoštovanjem, vodja psarne ameriških pit bull terierjev. Kupim pit bull mladička, kontakti za komunikacijo (pitbull varstvo lastnika):
Elektronski naslov: dognikb@gmail.com
Instagram — dognikbulls