Bevalling bij een hond op de 69e dag van de zwangerschap


Heeft uw hond al langere tijd puppy’s bij zich? Je denkt: “Misschien maak ik me al actief zorgen?” Mijn naam is Veronika Voitovska. Ik ben arts, deskundig hondentrainer, dierenpsycholoog, keurmeester van hondensportwedstrijden, keurmeester op hondenshows. Ik zal mijn persoonlijke ervaring met de bevalling van een hond op de 69e dag van de zwangerschap met je delen.
Onthoud het belangrijkste: als uw hond voor de eerste keer bevalt en er 65 dagen zijn verstreken sinds de eerste dekking, moet u al actieve actie ondernemen. Nog beter is het om vanaf dag 63 de gehele conditie van de hond in de gaten te houden. Let niet op artikelen waarin staat “de eisprong had later kunnen plaatsvinden”, “de bevruchting had een week later kunnen plaatsvinden dan de paring” (dit is onzin en feitelijk niet waar). Wij tellen altijd vanaf de eerste dag van de eerste dekking. Zelfs als je de laatste dekking na 5-6 dagen hebt gedaan.
Met 63 dagen zijn de pups behoorlijk groot (als de bevruchting onmiddellijk plaatsvond, en niet 5 dagen na de laatste dekking, maar vaak is dit niet het geval). Als er veel puppy’s in de hond zitten, bestaat het risico dat ze elkaar gaan knijpen. Ik ben op deze manier ooit 5 puppy’s kwijtgeraakt. Dit was de eerste zwangerschap van de hond; ze vertoonde geen tekenen van het begin van de bevalling (er waren geen geboorten, weeën of snelle ademhaling). Ik vermoedde intuïtief dat er iets mis was en ging naar de dierenkliniek. Daar maakten ze een echo en zagen dat de hartslag van de pups ernstig verminderd was. Noodkeizersnede voor een hond. Het resultaat is 8 pups. Iedereen kneep elkaar, omdat ze erg zwaar waren. Elke pup woog 500-550 gram. Het ras is American Bully van het “standaard” type. We konden er slechts drie malen en wegpompen. Voor de andere vijf hadden we simpelweg niet genoeg handen. Ze grondden en pompten twee uur lang zonder te stoppen. We gebruikten alle bekende reanimatiemethoden. De samenvatting van het verhaal is dat de hond puppy’s droeg. Voor de volgende geboorte wisten we al van de eigenaardigheden van deze hond. Opnieuw geen bevalling, maar op de 63e dag gingen we voor een keizersnede. Als gevolg hiervan zijn er 8 gezonde, sterke en grote pups geboren.
Deze keer was mijn hond 68 dagen drachtig. Dit is haar laatste dekking, ze is 7 jaar oud. Ras: Amerikaanse pitbullterriër. Ik begreep dat ik heel voorzichtig moest zijn. Meestal beviel ze 63-65 dagen na de eerste dekking. De buik zag er erg groot uit en ik vermoedde dat er teveel pups waren en dat de baarmoeder overbelast was. Dat is de reden waarom het geen commando’s geeft aan de baarmoederreceptoren om samen te trekken en de bevalling niet begint. Dit is een zeer gevaarlijke situatie voor beginners; ze weten hier niets van. Of de tweede optie, die ook vaak voorkomt tijdens een post-term zwangerschap bij honden. Dit is een optie als er slechts twee of drie pups zijn. En drachtige honden lopen 68,69,70 dagen zwangerschap. Deze gevallen worden beschreven in de literatuur en op forums. Ik was hier klaar voor. Elke dag mat ik driemaal de lichaamstemperatuur van de hond en luisterde met een fonendoscoop naar de hartslag van de pups. En ik realiseerde me dat we ‘s ochtends op de 69e dag van de zwangerschap een keizersnede moesten doen.
We gingen voor een keizersnede op de ochtend van de 69e dag van de dracht van de hond. De enorme buik bleek polyhydramnion te zijn. Er stroomde veel vocht uit de baarmoeder. Transparant, niet groen. En er zijn drie pups geboren. Statistieken hebben dus bevestigd dat de hond tijdens een lange zwangerschap van 68,69,70 dagen vaak twee of drie puppy’s in zijn buik heeft.
Als u advies nodig heeft over het tijdstip van de zwangerschap, het type bevalling, het zwangerschapsmanagement, enzovoort. Schrijf naar mijn opgegeven contacten:
E-mail: dognikb@gmail.com
Instagram: dognikbulls
Consulten zijn betaald. Met vriendelijke groet, Veronika Voitovska

Bevalling bij een hond op de 69e dag van de zwangerschap, bevalling bij een hond op de 68e dag van de zwangerschap, bevalling bij een hond op de 70e dag van de zwangerschap