Как да запознаем новородено бебе и куче


Здравейте, казвам се Вероника Войтовска. Аз съм експерт кинолог, лекар, съдия на изложби и спортни състезания за кучета, зоопсихолог и собственик на голям европейски развъдник за сериозни породи кучета “Dognik Bulls” (американски питбул териери и американски були). Аз лично имам 10 питбула и 5 американски були. А също и дете, деца на съседи и познати, които постоянно играят и контактуват с нашите кучета.
Постоянно помагам при запознаването на кучета от различни породи с новородени бебета. Ще ви кажа и как да го направите.
Трябва да разберете, че всяко куче може да нарани новородено бебе с тегло 2-4 кг, просто като случайно стъпи върху него. Затова трябва да работите с кучето, дори и да не е агресивно, но много мило. И започнете да работите преди раждането. Тогава няма да имате нито време, нито енергия. И може би желания, ще бъдете уморени след раждането. Познавам семейства, в които просто раздаваха кучетата си. Но това не е решението за съвременния адекватен човек.
Кучето е живо същество и ще се интересува от детето. Ето защо, още преди раждането на детето, трябва да изработите основните моменти с кучето. Важно е да научите кучето си на самоконтрол (седнете, легнете и се отпуснете по команда). А също и забрана на команди „не“ и „фу“. Това е, което ще ви трябва най-много, при условие, че кучето първоначално не е агресивно към хора и непознати.
Вие трябва да решите колко контакт ще има кучето с новороденото бебе. Ще пуснете ли кучето на леглото, ще го оставите да легне до детето? Оставете детето да оближе (не се учудвайте, половината семейства с деца правят това).
Препоръчвам да обезпаразитите кучето си около 2 месеца преди раждането на бебето. Ако видите червеи в изпражненията, трябва да дадете отново антихелминтното лекарство след 2 седмици. Също така направете на вашето куче пълен кръвен тест и биохимия на кръвта, за да знаете, че е здраво. Нямате нужда от изненади, когато кучето ви се разболее и вие и вашето двуседмично бебе отидете във ветеринарната клиника. Аз лично съм ходил, но имам много кучета, включително и стари. Но ако имате едно или две кучета, е по-лесно. По-добре се уверете предварително, че те са напълно здрави и няма да има изненади, докато сте в родилния дом или веднага след раждането.
Определете кой от семейството ще продължи да разхожда кучето и да го упражнява. Кучето не трябва внезапно да се чувства ненужно.
Строго, последователно и редовно позволявайте или забранявайте на кучето да прави това, което прави с детето. Например, ако тя щастливо подуши петите и лицето на бебето, тогава всичко е наред. Хвалете я. Но ако тя започне да тича около детето от радост и да унищожава всичко по пътя си, тогава тя трябва да бъде успокоена. И забранете подобно поведение. Ако видите признаци на агресия или прекомерна свръхстимулация на нервната система на вашето куче, тогава забранете подобно поведение. И не гледай дете с нея. Важно е.
Като цяло всеки проблемен случай на среща на куче с новородено дете е индивидуален. Ако имате нужда от съвет, моля свържете се с мен:
Имейл: dognikb@gmail.com
Instagram: dognikbulls
Консултациите са платени.

Запознаване на куче с новородено дете, куче и новородено дете, куче проявяващо агресия към новородено дете