Kako upoznati novorođenče i psa


Pozdrav, moje ime je Veronika Voitovska. Stručnjak sam kinolog, liječnik, sudac izložbi i sportskih natjecanja pasa, zoopsiholog i vlasnik velike europske uzgajivačnice ozbiljnih pasmina pasa “Dognik Bulls” (američki pit bull terijer i američki bulli). Ja osobno imam 10 pit bullova i 5 američkih bullija. A također i dijete, djeca susjeda i poznanika koja se stalno igraju i dolaze u kontakt s našim psima.
Stalno pomažem upoznati pse različitih pasmina s novorođenim bebama. Reći ću vam i kako to učiniti.
Morate shvatiti da svaki pas može naštetiti novorođenčetu teškom 2-4 kg jednostavnim slučajnim gaženjem. Stoga morate raditi s psom, čak i ako nije agresivan, ali vrlo ljubazan. I početi raditi prije poroda. Tada nećete imati ni vremena ni energije. A možda i želje, bit ćete umorni nakon poroda. Znam obitelji gdje su svoje pse jednostavno dali. Ali to nije rješenje za modernu adekvatnu osobu.
Pas je živo biće i bit će zainteresiran za dijete. Stoga, čak i prije rođenja djeteta, trebate razraditi glavne točke sa psom. Važno je psa naučiti samokontroli (sjedi, lezi i opusti se na naredbu). I također zabrana naredbi «ne» i «fu». To je ono što će vam najviše trebati, pod uvjetom da pas u početku nije agresivan prema ljudima i strancima.
Morate odlučiti koliko će pas imati kontakta s novorođenčetom. Hoćete li pustiti psa na krevet, pustiti ga da leži pored djeteta? Neka dijete liže (nemojte se iznenaditi, pola obitelji s djecom to radi).
Preporučujem dehelmintizaciju vašeg psa oko 2 mjeseca prije rođenja bebe. Ako vidite crve u stolici, trebali biste ponovno dati lijek protiv glista nakon 2 tjedna. Također dajte vašem psu potpunu analizu krvi i biokemiju krvi kako biste znali da je zdrav. Ne trebate iznenađenja kada se vaš pas razboli, a vi i vaša dvotjedna beba odete u veterinarsku kliniku. Osobno sam išao, ali imam puno pasa, uključujući i stare. Ali ako imate jednog ili dva psa, lakše je. Bolje se unaprijed uvjeriti da su potpuno zdrave i da neće biti iznenađenja dok ste u rodilištu ili neposredno nakon poroda.
Odredite tko će u obitelji nastaviti šetati psa i vježbati ga. Pas se ne bi trebao odjednom osjećati nepotrebnim.
Strogo, dosljedno i redovito dopuštajte ili zabranjujte psu ono što radi s djetetom. Na primjer, ako ona radosno njuši bebine pete i lice, onda je sve u redu. Pohvalite je. Ali ako od veselja počne trčati oko djeteta i uništavati sve što joj se nađe na putu, onda je treba smiriti. I zabraniti takvo ponašanje. Ako kod svog psa vidite znakove agresije ili pretjerane stimulacije živčanog sustava, tada zabranjujete takvo ponašanje. I ne čuvaj dijete s njom. To je važno.
Općenito, svaki problematičan slučaj susreta psa s novorođenim djetetom je individualan. Ako trebate savjet, slobodno me kontaktirajte:
E-mail: dognikb@gmail.com
Instagram: dognikbulls
Konzultacije se plaćaju.

Upoznavanje psa s novorođenčetom, pas i novorođenče, pas koji pokazuje agresivnost prema novorođenčetu