Pasma pitbull: značaj in ocene
Kakšne asociacije imate ob besedi «pit bull»? Moč, vzdržljivost, borec, agresija, moč, obramba, davljenje. To so asociacije v glavah večine ljudi, ki ne poznajo pasme ameriški pit bull terier. Pogost izraz «pit bull pes iz žameta in jekla» zelo obsežno označuje pasmo.

Povedal vam bom o resničnih značilnostih pasme ameriški pit bull terier. Moje ime je Veronika Voitovska in sem vodja psarne ameriških pit bull terierjev Dognik Bulls.

Pitbull je predan in zvest svojemu gospodarju. Pit bull ljubi svojo celotno «čredo» brez izjeme. Pitbul je aktiven in vzdržljiv, večurni sprehod mu bo prijal, ko se vrne domov, pa bo spal. Morda bo poskušal spati pod vašimi odejami. Odvisno je od tega, kako vzgajate svojega pitbula in kaj mu dovolite. Pit bull ima lahko hudo ali blago zooagresijo. Ko razmišljate o nakupu pitbulla, morate biti pozorni na to dejstvo. Pogovorite se z vzreditelji vašega bodočega kužka, kako zoo-agresivni so njegovi starši, stari starši, kakšne linije vzrejnih pitbulov so za njim. Lažje ugotoviš, če kužka ne vzameš iz rok, ampak v znani psarni. Na primer, poznamo in govorimo o vseh naših psih, o otrocih, ki jih dajejo, o njihovih vnukih. Pa tudi o starih starših (tudi živijo pri nas), celo o prababicah in pradedkih. Poznavanje družinskega drevesa vašega pitbull terierja je pomemben korak pri izbiri kužka. Psa kupite za več let življenja, že imate otroke ali se boste rodili v prihodnosti, morda imate mačko in morate biti prepričani o psihi pitbulla, ki ga kupite. Če iščete kje kupiti mladička ameriškega pit bull terierja, si oglejte stran naše psarne v rubriki mladički.

Pitbulli so ena najbolj zdravih pasem. Nimajo težav z brahicefalom kot buldogi, nimajo težav s srcem kot dobermani, nimajo težav s sklepi kot canne corso itd. Pri pasmi obstaja več genetskih testov, ki bodo pomagali preprečiti pojav nezaželenih bolezni pri potomcih. Odgovorni rejci dajo kri ali bukalni epitelij za te preiskave v posebne laboratorije in vedo, ali so njihovi psi zdravi, prenašalci teh bolezni ali bolni. Od tega se pri kasnejši vzreji odganjajo. Vsi psi pasme ameriški pit bull terier Dognik Bulls so testirani na genetske bolezni. Vzrejamo samo zdrave pse.

Pri karakterizaciji pasme pit bull je treba omeniti igro — to je želja iti do konca, ne glede na to, koliko stane. Psi z izrazito igro so močni borci, odlični igralci, neprekosljivi branilci. Ja, obstajajo pitbuli brez igre, to je posledica slabe vzreje.

Ali je res, da imajo pitbulli «zadavitev»? Moč čeljusti pitbull terierjev mediji nekoliko pretiravajo, imajo pa močan ugriz in dober oprijem.

Dal vam bom primer mnenj o pasmi pit bull od kupcev mladičkov Dognik Bulls:

— Naš Ru se dobro razume z otroki in mačko, zmerno aktiven doma in na ulici. Zelo udoben pes, ki se zvečer ne boji sprehoda.

Hvala za našega pitbulla Malka. Je neustrašen, dobro pozna lastnike in nas ne pusti užaliti. Zelo aktiven, doma se muči s sesalnikom in našimi nogavicami.

— Shiva je nezemeljski pes, drugačna je od vseh naših prejšnjih psov, kot bi prišla z drugega planeta. Ujame razpoloženje, igra, ko to želimo in ima jasno uravnoteženost živčnega sistema – brez pretirane agresije.

Če imate kakršna koli vprašanja o pasmi ali razmišljate o nakupu mladička pitbull, kontaktirajte Ameriški pitbull terier Dognik Bulls:
Elektronski naslov: dognikb@gmail.com
Instagram — dognikbulls