Porod kod psa 69. dan trudnoće


Da li vaš pas dugo nosi štence? Mislite: «Možda sam već aktivno zabrinut?» Moje ime je Veronika Voitovska. Liječnik sam, stručni trener pasa, životinjski psiholog, sudac na sportskim natjecanjima pasa, sudac na izložbama pasa. Podijelit ću s vama svoje osobno iskustvo okota psa 69. dana trudnoće.
Upamtite glavno: ako vaš pas prvi put rađa i prošlo je 65 dana od prvog parenja, već morate početi aktivno djelovati. Još je bolje pratiti cjelokupno stanje psa od 63. dana. Ne obraćajte pozornost na članke u kojima piše «ovulacija je mogla biti kasnije», «oplodnja se mogla dogoditi tjedan dana kasnije od parenja» (to je besmislica i zapravo nije istina). Uvijek računamo od prvog dana prvog parenja. Čak i ako ste završno parenje obavili nakon 5-6 dana.
Sa 63 dana štenci su prilično veliki (ako je do oplodnje došlo odmah, a ne 5 dana nakon zadnjeg parenja, ali često to nije slučaj). Ako u psu ima puno štenaca, postoji opasnost da će se početi stiskati. Jednom sam na ovaj način izgubio 5 štenaca. Psu je ovo bila prva trudnoća, nije pokazivala nikakve znakove početka trudova (nije bilo poroda, trudova, ubrzanog disanja). Samo sam intuitivno posumnjao da nešto nije u redu i otišao u veterinarsku kliniku. Tamo su napravili ultrazvuk i vidjeli da su otkucaji srca psića kritično smanjeni. Hitni carski rez za psa. Kao rezultat, 8 štenaca. Svi su se stiskali jer su bili jako teški. Svako štene je težilo 500-550 grama. Pasmina je American Bully «standardnog» tipa. Uspjeli smo samljeti i ispumpati samo tri. Za ostalih pet jednostavno nismo imali dovoljno ruku. Mljeli su i ispumpavali dva sata bez prestanka. Koristili smo sve poznate metode reanimacije. Sažetak priče je da je pas nosio štence. Za sljedeće rođenje već smo znali za osobitosti ovog psa. Opet bez trudova, ali smo 63. dan išli na carski rez. Kao rezultat, rođeno je 8 zdravih, snažnih i velikih štenaca.
Ovaj put moj pas je bio trudan 68 dana. Ovo joj je zadnje parenje, ima 7 godina. Pasmina: američki pit bull terijer. Shvatio sam da moram biti jako oprezan. Obično je okotila 63-65 dana nakon prvog parenja. Trbuh je izgledao jako velik i posumnjala sam da ima previše štenaca i da je maternica prenapregnuta. Zato ne daje naredbe receptorima maternice da se kontrahiraju i porod ne počinje. Ovo je vrlo opasna situacija za početnike; oni ne znaju za ovo. Ili druga opcija, koja se također često javlja tijekom trudnoće nakon termina kod pasa. Ovo je opcija kada postoje samo dva ili tri šteneta. A trudni psi hodaju 68,69,70 dana trudnoće. Ti su slučajevi opisani u literaturi i na forumima. Bio sam spreman za ovo. Svaki dan psu sam tri puta mjerio tjelesnu temperaturu i fonedoskopom slušao otkucaje srca psića. I shvatila sam da ujutro 69. dana trudnoće moramo na carski rez.
Išli smo na carski rez ujutro 69. dana trudnoće psa. Pokazalo se da je ogroman trbuh polihidramnion. Puno tekućine izlilo se iz maternice. Prozirno, nije zeleno. I rodila su se tri psića. Tako je statistika potvrdila da tijekom duge gravidnosti od 68,69,70 dana, pas često ima dva ili tri šteneta u trbuhu.
Ako trebate savjet o vremenu trudnoće, vrsti poroda, vođenju trudnoće i tako dalje. Pišite na moje navedene kontakte:
E-mail: dognikb@gmail.com
Instagram: dognikbulls
Konzultacije se plaćaju. Srdačan pozdrav, Veronika Voitovska

Porod kod psa 69. dan gravidnosti, porod kod psa 68. dan gravidnosti, porod kod psa 70. dan gravidnosti