Porod pri psu na 69. dan brejosti


Ali vaš pes že dolgo nosi mladičke? Mislite: «Mogoče sem že aktivno zaskrbljen?» Moje ime je Veronika Voitovska. Sem zdravnica, kinologinja, živalska psihologinja, sodnica pasjih športnih tekmovanj, sodnica na pasjih razstavah. Z vami bom delila osebno izkušnjo poroda psa na 69. dan brejosti.
Zapomnite si glavno: če vaša psička prvič skoti in je od prve paritve minilo 65 dni, morate že začeti aktivno ukrepati. Še bolje pa je spremljati celotno stanje psa od 63. dne. Ne bodite pozorni na članke, kjer je napisano «ovulacija bi lahko bila kasneje», «oploditev bi se lahko zgodila teden dni kasneje kot parjenje» (to je neumnost in pravzaprav ni res). Vedno štejemo od prvega dne prve paritve. Tudi če ste zadnjo paritev opravili po 5-6 dneh.
Pri 63 dneh so mladički precej veliki (če je prišlo do oploditve takoj, in ne 5 dni po zadnjem parjenju, vendar pogosto ni tako). Če je v psu veliko mladičev, obstaja nevarnost, da se začnejo stiskati drug drugega. Enkrat sem na ta način izgubil 5 kužkov. To je bila prva brejost psičke, ni kazala nobenih znakov začetka poroda (ni bilo porodov, popadkov, pospešenega dihanja). Samo intuitivno sem posumil, da je nekaj narobe in sem šel na veterinarsko kliniko. Tam so naredili ultrazvok in ugotovili, da je srčni utrip mladičkov kritično zmanjšan. Nujni carski rez za psa. Kot rezultat, 8 mladičkov. Vsi so se stiskali, saj so bili zelo težki. Vsak mladiček je tehtal 500-550 gramov. Pasma je American Bully «standardnega» tipa. Le tri nam je uspelo zmleti in izčrpati. Za ostalih pet preprosto nismo imeli dovolj rok. Dve uri so brez ustavljanja mleli in črpali. Uporabili smo vse znane metode oživljanja. Povzetek zgodbe je, da je pes nosil mladičke. Za naslednji porod smo že vedeli za posebnosti tega psa. Spet brez poroda, 63. dan pa smo šli na carski rez. Kot rezultat se je rodilo 8 zdravih, močnih in velikih mladičkov.
Tokrat je bila moja psička noseča 68 dni. To je njena zadnja paritev, stara je 7 let. Pasma: ameriški pit bull terier. Razumel sem, da moram biti zelo previden. Običajno je skotila 63-65 dni po prvem parjenju. Trebušček je bil videti zelo velik in sumila sem, da je preveč mladičkov in da je maternica preveč raztegnjena. Zato ne daje ukazov materničnim receptorjem za krčenje in porod se ne začne. To je zelo nevarna situacija za začetnike; tega ne vedo. Ali druga možnost, ki se prav tako pogosto pojavlja med ponošeno nosečnostjo pri psih. To je možnost, ko sta samo dva ali trije mladički. In breje pse hodijo 68,69,70 dni brejosti. Ti primeri so opisani v literaturi in na forumih. Bil sem pripravljen na to. Vsak dan sem psu trikrat izmerila telesno temperaturo in s fonedoskopom poslušala bitje srca mladičkov. In ugotovila sem, da sva zjutraj na 69. dan nosečnosti morala na carski rez.
Zjutraj na 69. dan brejosti psa sva šla na carski rez. Ogromen trebuh se je izkazal za polihidramnij. Iz maternice se je izlilo veliko tekočine. Prozorno, ne zeleno. In skotili so se trije mladički. Statistika torej potrjuje, da ima pes med dolgo brejostjo od 68,69,70 dni pogosto dva ali tri mladiče v trebuhu.
Če potrebujete nasvet o času nosečnosti, vrsti poroda, vodenju nosečnosti itd. Pišite na moje navedene kontakte:
Elektronski naslov: dognikb@gmail.com
Instagram: dognikbulls
Svetovanja so plačana. Lep pozdrav, Veronika Voitovska

Porod pri psu 69. dan brejosti, porod pri psu 68. dan brejosti, porod pri psu 70. dan brejosti