Раждане при куче на 69-ия ден от бременността


Вашето куче носи ли кученца от дълго време? Мислите си: „Може би вече съм активно притеснен?“ Казвам се Вероника Войтовска. Аз съм лекар, треньор на кучета, зоопсихолог, съдия на киноложки състезания, съдия на киноложки изложби. Ще споделя с вас моя личен опит от раждането на куче на 69-ия ден от бременността.
Запомнете основното: ако вашето куче ражда за първи път и са изминали 65 дни от първото чифтосване, вече трябва да започнете да предприемате активни действия. Още по-добре е да наблюдавате цялото състояние на кучето от 63-ия ден. Не обръщайте внимание на статии, където е написано „овулацията може да е по-късно“, „оплождането може да е настъпило седмица по-късно от чифтосването“ (това е глупост и всъщност не е вярно). Винаги броим от първия ден на първото чифтосване. Дори ако сте направили последното чифтосване след 5-6 дни.
На 63 дни кученцата са доста големи (ако оплождането е станало веднага, а не 5 дни след последното чифтосване, но често това не е така). Ако вътре в кучето има много кученца, има риск те да започнат да се притискат. Веднъж загубих 5 кученца по този начин. Това беше първата бременност на кучето, тя не показа никакви признаци за започване на раждане (нямаше раждания, контракции или учестено дишане). Просто интуитивно се усъмних, че нещо не е наред и отидох във ветеринарната клиника. Там те направиха ултразвук и видяха, че сърдечният ритъм на кученцата е критично намален. Спешно цезарово сечение за куче. В резултат на това 8 кученца. Всички се стискаха, тъй като бяха много тежки. Всяко кученце тежеше 500-550 грама. Породата е American Bully от «стандартен» тип. Успяхме да смиламе и изпомпваме само три. Просто нямахме достатъчно ръце за останалите пет. Смилаха и изпомпваха два часа без спиране. Използвахме всички известни методи за реанимация. Обобщението на историята е, че кучето носи кученца. За следващото раждане вече знаехме за особеностите на това куче. Отново без раждане, но на 63-ия ден отидохме на цезарово сечение. В резултат на това се родиха 8 здрави, силни и големи кученца.
Този път кучето ми беше бременна 68 дни. Това е последното й чифтосване, тя е на 7 години. Порода: американски питбул териер. Разбрах, че трябва много да внимавам. Обикновено раждала 63-65 дни след първото чифтосване. Коремът изглеждаше много голям и се усъмних, че кученцата са твърде много и матката е преразтегната. Ето защо не дава команда на рецепторите на матката да се свият и раждането не започва. Това е много опасна ситуация за начинаещи; те не знаят за това. Или вторият вариант, който също често се случва по време на бременност след термин при кучета. Това е вариант, когато има само две или три кученца. А бременните кучета се разхождат 68,69,70 дни от бременността. Тези случаи са описани в литературата и форумите. Бях готов за това. Всеки ден измервах телесната температура на кучето три пъти и слушах сърдечния ритъм на кученцата с фонедоскоп. И разбрах, че сутринта на 69-ия ден от бременността трябва да направим цезарово сечение.
Отидохме на цезарово сечение сутринта на 69-ия ден от бременността на кучето. Огромният корем се оказа полихидрамнион. Много течност се изля от матката. Прозрачен, не зелен. И се родиха три кученца. Така статистиката потвърди, че по време на дълга бременност от 68,69,70 дни кучето често има две или три кученца в стомаха си.
Ако имате нужда от съвет относно времето на бременността, вида на раждането, воденето на бременността и т.н. Пишете на посочените от мен контакти:
Имейл: dognikb@gmail.com
Instagram: dognikbulls
Консултациите са платени. Поздрави Вероника Войтовска

Раждане при куче на 69-ия ден от бременността, раждане при куче на 68-ия ден от бременността, раждане при куче на 70-ия ден от бременността