Zdravje razstavnih, športnih in tekemskih pitbullov

Veronika Voitovska with puppies
Zdravje je ključ do dolgoživosti katere koli pasme psov. Ameriški pitbull terierji imajo zelo dobro zdravje in tukaj je razlog.
Zgodovinsko gledano se ameriški pitbull terierji delijo na dve vrsti: prva vrsta je razstavni in športni ameriški pitbull terier. Druga vrsta so match pit bulls. Se pravi tistih, s katerimi se ukvarjajo z nelegalnimi spopadi s pitbulli. A pri obeh je pomembno zdravje, sicer pes ne bo mogel opravljati svoje funkcije.
Psarne, ki prodajajo razstavne in športne pitbulle, so zelo zdravstveno ozaveščene. Osnova zdravja je preventiva. Zato vsi ameriški pit bull terierji opravijo genetske pasemske teste. Vsaka pasma psa ima gene, ki prenašajo bolezni, značilne za določeno pasmo psa. Pri ameriških pitbul terierjih so to testi za cerebelarno ataksijo, atrofijo mrežnice tipa 2 in hiperurikozurijo. V naši psarni pitbullov “Dognik Bulls” so vsi psi testirani na odsotnost teh bolezni. To pomeni, da mladiči naših psov nikoli ne bodo zboleli za temi boleznimi.
Vsako leto potrebuje vsak pit bull pregled za odkrivanje skritih ali razvijajočih se patologij. Najbolj osnovna stvar, ki jo je mogoče pregledati: podrobne splošne in biokemične preiskave krvi. Cena takega pregleda je približno 100 evrov. In to je tudi cena brezskrbnosti vašega psa. V naši psarni ameriških pit bull terierjev “Dognik Bulls” vse matere psice opravijo te preglede, da se prepričamo, da so zdrave in lahko zanosijo. Navsezadnje bo le zdrav pes, ki veliko hodi in dobro je, rodil zdrave potomce.
Priporočamo tudi, da enkrat letno pri pitbulih opravite ehokardiografijo srca.
Na splošno v razstavnih in športnih drevesnicah dobro skrbijo za zdravje pitbullov. Navsezadnje se ti psi udeležujejo razstav in športnih tekmovanj, kjer so deležni resnega stresa.
Kar se tiče pitbullov tako imenovane «delovne vzreje». Pogosto jih nihče (skoraj nihče) ne testira na odsotnost pasemskih genetskih bolezni. A ker se udeležujejo tekem (torej nezakonitih psov), jih intenzivno trenirajo. Vadba za moč in vzdržljivost, posebne metode športne vadbe, posebna prehrana itd. Konec koncev tekma traja od 20 minut do nekaj ur, včasih tudi 3 ure. Vsak preživeli pes je obnovljen. In pogosto se potem vrne na tekme. Zato so vsi psi, ki so preživeli po tem, 100% psi odličnega zdravja.
Naša psarna ameriških pitbull terierjev “Dognik Bulls” je proti kakršnim koli nezakonitim dejavnostim v zvezi s pasmo pitbull ali katerokoli drugo pasmo. V tem prispevku opisujem le trenutno stanje glede zdravja pitbullov, pri čemer upoštevam vse vidike vzreje ameriških pitbull terierjev.
V naši drevesnici je glavna smer vzreje šport. In tudi preprosto aktivni, dobro razpoloženi pitbulli za družine. Takole izgledajo kul zdravi ameriški športno vzrejeni pitbull terierji. Vsi ti psi pripadajo naši psarni pitbullov “Dognik Bulls”:
Best dog handlerbest online dog trainerAmerican pitbull terrier kennelAmerican pitbull terrier kennelPitbull terrier kennel American
Če želite kupiti kužka pitbulla (razstavni/športni/družinski spremljevalec), nam pišite:
Elektronski naslov: dognikb@gmail.com
Instagram: dognikbulls
Cena mladička je v povprečju 2000 evrov. Odvisno od posameznega kužka, njegovih staršev, rodovnika.
Naši pitbulli živijo v 25 državah sveta. Mladičke pasme pitbull dostavljamo po vsej Evropski uniji, CIS, Ameriki in Kanadi.
S spoštovanjem, direktor psarne Ameriški pitbull terier.

Zdravje razstavnih, športnih in tekemskih pitbullov