Zdravlje izložbenih, sportskih i utakmica pitbullova

Veronika Voitovska with puppies
Zdravlje je ključ dugovječnosti svake pasmine pasa. Američki pitbul terijer ima vrlo dobro zdravlje, a evo i zašto.
Povijesno gledano, američki pitbul terijeri podijeljeni su u dvije vrste: prva vrsta je izložbeni i sportski američki pitbul terijer. Drugi tip su match pit bullovi. Odnosno, oni s kojima se upuštaju u ilegalne borbe pitbula. Ali i za jedne i za druge važno je zdravlje, inače pas neće moći obavljati svoju funkciju.
Uzgajivačnice koje prodaju izložbene i sportske pitbullove vrlo su zdravstveno osviještene. Osnova zdravlja je prevencija. Stoga se svi američki pitbull terijeri podvrgavaju genetskim testovima pasmine. Svaka pasmina pasa ima gene koji nose bolesti specifične za određenu pasminu psa. Kod američkih pit bul terijera to su testovi na cerebelarnu ataksiju, atrofiju retine tipa 2 i hiperurikozuriju. U našoj uzgajivačnici pit bullova “Dognik Bulls” svi psi su testirani na nepostojanje ovih bolesti. To znači da štenci naših pasa nikada neće oboljeti od ovih bolesti.
Svake godine svaki pitbull treba preglede kako bi identificirao skrivene ili razvojne patologije. Najosnovnije što se može ispitati: detaljne opće i biokemijske pretrage krvi. Cijena takvog pregleda je otprilike 100 eura. A to je ujedno i cijena mira za vašeg psa. U našoj uzgajivačnici američkih pitbul terijera “Dognik Bulls” sve majke kuje podvrgavaju se ovim pregledima kako bismo bili sigurni da su zdrave i da mogu ostati skotne. Uostalom, samo zdrav pas koji puno hoda i dobro jede rodit će zdravo potomstvo.
Također preporučujemo da se pit bullovi jednom godišnje podvrgnu srčanoj ehokardiografiji.
Općenito, u izložbenim i sportskim rasadnicima dobro se brinu o zdravlju pit bullova. Uostalom, ovi psi posjećuju izložbe i sportska natjecanja, gdje doživljavaju ozbiljan stres.
Što se tiče pit bulova tzv. «radnog uzgoja». Često ih nitko (praktično nitko) ne testira na odsutnost genetskih bolesti pasmine. No budući da sudjeluju u utakmicama (odnosno ilegalnim borbama pasa), intenzivno ih se trenira. Trening snage i izdržljivosti, posebne metode sportskog treninga, posebna prehrana i tako dalje. Uostalom, meč traje od 20 minuta do nekoliko sati, ponekad i 3 sata. Svaki preživjeli pas je obnovljen. I često se onda vraća na utakmice. Dakle, svi psi koji su preživjeli nakon ovoga su 100% psi izvrsnog zdravlja.
Naša uzgajivačnica američkih pitbull terijera “Dognik Bulls” je protiv bilo kakvih nezakonitih radnji vezanih uz pasminu pitbull ili bilo koju drugu pasminu. U ovom članku samo opisujem trenutno stanje zdravlja pit bullova, uzimajući u obzir sve aspekte uzgoja američkih pit bul terijera.
U našem rasadniku glavni smjer uzgoja je sport. I jednostavno aktivni, dobro raspoloženi pitbullovi za obitelji. Ovako izgledaju cool zdravi američki sportski uzgojeni pitbull terijeri. Svi ovi psi pripadaju našoj uzgajivačnici pit bullova “Dognik Bulls”:
best online dog trainerBest dog handlerAmerican pitbull terrier kennelPitbull terrier kennel AmericanAmerican pitbull terrier kennel
Ukoliko želite kupiti štene pitbulla (izložbeno/sportsko/obiteljsko društvo) pišite nam:
E-mail: dognikb@gmail.com
Instagram: dognikbulls
Cijena šteneta je u prosjeku 2000 eura. Ovisi o svakom štenetu, njegovim roditeljima, rodovnici.
Naši pit bullovi žive u 25 zemalja svijeta. Dostavljamo štence pitbulla diljem Europske unije, CIS-a, Amerike i Kanade.
S poštovanjem, direktor uzgajivačnice američkih pitbull terijera.

Zdravlje izložbenih, sportskih i utakmica pitbullova